Behangwerkzaamheden


Thissenonderhoud verzorgt ook behangwerkzaamheden!

Voorbeelden (foto’s) hiervan, kunt u bekijken in mijn portfolio.

Het behangen van wanden is weer helemaal terug aan het komen.
De mogelijkheden zijn dan ook “eindeloos”.
Uw nieuwe behang bepaalt mede de uitstraling van de kamer !

Behang is te verkrijgen in veel verschillende soorten. Al deze soorten behang hebben hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen. De ene behangsoort is wat duurder dan de andere behangsoort. De ene soort behang zal van hogere kwaliteit zijn, dan de andere soort behang. Het is echter wel van belang, dat u kiest voor die soort, die het beste bij uw wensen en uw woning aansluit.

Welke soorten zijn er allemaal ?

Glasweefselbehang, Papierbehang, Vinylbehang, Acrylbehang, Textielbehang, Vliesbehang.

Wilt u meer advies over de verschillende soorten behang, dan kan ik dat in een persoonlijk gesprek doen.

Glasweefselbehang (glasvlies/glasvezel/scan)

Een relatief veel gebruikte behangsoort is glasweefselbehang.

Deze vindt veel toepassing in renovatie en nieuwbouw.

Deze behangsoort is gemaakt van fijne glasvezels, daar waar normale soorten behang vaak gemaakt worden van papier. De glasvezels worden op een speciale manier verweven. Vervolgens worden ze geperst, net zo lang tot er een enorm fijn en heel erg sterk gaas ontstaat. Het is mogelijk, om in dit gaas lokale verdikkingen aan te brengen. Zo kun je dus een mooie structuur in het glasweefselbehang zichtbaar maken. Enkele voorbeelden van structuren die mogelijk zijn, zijn de visgraatstructuur, de zigzagstructuur, de ruitstructuur en de weefstructuur. (zie afbeelding)
Glasweefselbehang heeft de volgende eigenschappen:

 • Het is scheuroverbruggend
 • Muurversterkend
 • Brandvertragend
 • Slijt- en schrobvast
 • Kan goed tegen vochtigheid
 • Stootvast
 • Naadloos
 • Kan decoratief zijn
 • Er zijn ‘akoustische” soorten verkrijgbaar
 • “Allergie vrije” soorten verkrijgbaar
 • Moeten wel overgesausd worden

Het glasweefselbehang is af te werken met een latexverf (saus).
Deze zijn er is verschillende soorten te krijgen: Glansgraad, reinigbaarheid, hardheid, decontamineer- en/of desinfecteerbaarheid, e.d.
Papierbehang

Papierbehang is een veelgebruikte behangsoort. Dit komt mede, doordat het een goedkopere soort behang is. Zoals de naam al zegt, is het behang gemaakt van papier. In de meeste gevallen bestaat het papierbehang uit zowel een bovenlaag als een onderlaag. Het enige nadeel van papierbehang is dat het niet heel erg slijtvast is. Je kunt het, daarom het beste in kinderkamers en slaapkamers gebruiken. Wat ook ideaal is aan papierbehang is, dat het verkrijgbaar is in veel verschillende stijlen en structuren. Er zijn zowel dunnere soorten als dikkere soorten papierbehang. Het voordeel van de dikkere soorten papierbehang is dat ze erg gemakkelijk te verwerken zijn.

Vinylbehang

Vinylbehang is een behangsoort waarvan de toplaag of het gehele behang uit vinyl (kunststof) bestaat. Wanneer alleen de toplaag uit vinyl bestaat, dan is de onderlaag van een ander materiaal gemaakt. Hier zijn vaak veel verschillen in te vinden. Er kan namelijk gebruik worden gemaakt van een onderlaag van papier, maar ook linnen kan als onderlaag worden gebruikt. Er wordt vaak gebruik gemaakt van vinylbehang met een papieren onderlaag. Het uiteindelijke vinylbehang heeft een gladde bovenlaag en kan bovendien wel tegen wat spatjes water. Zoals je misschien wel begrijpt, is vinylbehang, dan ook zeker geschikt, om te gebruiken in de keuken of de badkamer. Mocht er een spatje op komen, dan is dit geen probleem, want vinylbehang droogt goed. Het is overigens ook eenvoudig schoon te maken. .

Acrylbehang

Acrylbehang is behang, waarbij gebruik is gemaakt van acrylaatverf. Het is mogelijk om reliëf aan te brengen met deze acrylaatverf. Het voordeel hiervan is dat het behang minder snel zal verkleuren. Een bijkomend voordeel van acrylbehang is, dat het goed is voor het milieu. Acrylbehang is in vergelijking met vinylbehang en textielbehang stukken beter voor het milieu. Behang je de muren in je huis met acrylbehang dan ben je dus groen bezig.

Textielbehang

Textielbehang bestaat uit natuurlijke of synthetische vezels, waardoor het behang een exclusieve uitstraling krijgt. Je kunt gemakkelijk een bijzondere en warme sfeer creëren met textielbehang. Het bijkomende nadeel van deze fantastische uitstraling is het kostenplaatje. Textielbehang is namelijk behoorlijk geprijsd. Zoals gezegd, wordt textiel gemaakt van natuurlijke of synthetische vezels. Deze vezels worden op een onderlaag bevestigd. Deze onderlaag is gemaakt van papier of vlies. Het is ook mogelijk om patronen in het textielbehang aan te brengen. Dit wordt gedaan door flockage. Hierbij worden de vezels die het motief zullen vormen op het textiel aangebracht met hitte en een speciale druktechniek.

Hoe je textielbehang aanbrengt is, afhankelijk van het materiaal van de onderlaag. Wanneer de onderlaag uit papier bestaat, dan moet je de lijm op het papier aanbrengen. Bestaat de onderlaag uit vlies, dan kun je de lijm rechtstreeks op de muur aanbrengen. Wat overigens ook een nadeel van textielbehang is, is dat het stof aantrekt. Het textielbehang neemt de vervuilende stofdeeltjes in de binnenlucht op en geeft ze vervolgens weer vrij. Wanneer je dit wilt tegengaan, kun je het beste het behang behandelen met vuilwerende en waterafstotende middelen. Wanneer je last hebt van een stofallergie, is het dus erg verstandig om een andere behangsoort dan textielbehang uit te kiezen.

Vliesbehang

Tegenwoordig is vliesbehang het alternatief voor klassiek papieren behang. Daarnaast wordt het ook vaak gebruikt als onderlaag voor verf of ander behang. De stof van vliesbehang is licht en toch erg stevig. Vooral bij verbouwers en schilders is vliesbehang erg geliefd. Een andere naam voor vliesbehang is snelbehang. Deze naam heeft vliesbehang te danken, aan het feit dat het op een muur kan worden aangebracht, zonder het in te lijmen en zonder wachttijd. Het is behang met een toplaag van papier of vinyl. De onderlaag van vliesbehang is van vlies gemaakt. Op vliesbehang kan, wanneer je dat graag wilt, een andere vorm van wandbedekking worden aangebracht, zoals het al eerder genoemde behang of verf.
Vliesbehang is enorm geschikt voor probleemmuren. Je kunt haarscheuren bedekken met het vliesbehang, zonder dat vervolgens het hele behang gaat vervormen.

Bij een mogelijke opdracht !

Neem ik eerst contact met u op, om de werkzaamheden te komen beoordelen en het geheel in te meten.

Ook luisteren wij goed, welke wensen u specifiek aan de opdracht heeft, zodat u achteraf nooit voor verassingen komt te staan.

Misschien heeft u wel behoefte aan een behangadvies ?
In samenwerking met de Firma Gramkow uit Utrecht, is het mogelijk om stalen te bekijken en advies te vragen !

Als we alles doorgesproken hebben, maken wij een op maat gemaakte offerte, die u netjes op een later tijdstip in een persoonlijk gesprek nogmaals uitgelegd krijgt.
Vooraf aan de werkzaamheden, wordt er zorg besteed aan de werkomgeving door spullen af te dekken, aan de kant de zetten of zonodig te verwijderen als deze bevestigd zijn.