Buitenschilderwerk
Thissenonderhoud verzorgt ook buitenschilderwerk!
Voorbeelden (foto’s) hiervan, kunt u bekijken in mijn Portfolio.
Waarom moet er geschilderd worden?
Het buitenschilderwerk heeft als belangrijkste functie het materiaal wat onder de verflaag zit te beschermen! Meestal gaat dit om hout; dit kan bijvoorbeeld: merbau, marantie, grenen of vuren zijn.
Ook kan het gaan om metaal; dit kan bijvoorbeeld: staal of aluminium zijn.
Of het kan gaan om kunststof; dit vraagt om een specifieke aanpak, i.v.m. het soort kunststof?
Het buitenschilderwerk heeft natuurlijk ook de functie om het geheel te verfraaien.
Want zeg zou zelf, “goed en strak schilderwerk is toch een genot om te zien”.
Huizen worden vaak ook verfraaid, door de gevel(s) te schilderen.
Vaak wordt dit met een minerale verf gedaan, zoals “KEIM”.
Voor het buitenschilderwerk gebruiken wij alleen de betere verfmerken, zoals:
Sigma, Allgrund Südwest en Keim.
Kwaliteit voorop ?
Wij gaan voor kwaliteit en niet voor “snelheid”, daarom kan het bij ons iets langer gaan duren, maar……..waar u langer plezier van gaat beleven !
Periodiek onderhoud van schilderwerk:
Door weer en wind slijt de verflaag. Aan de zonzijde gaat dat sneller, dan aan de schaduwzijde of onder de beschutting van ruime dak-of gootoverstekken en een balkon. Gevels die in donkere kleuren zijn geschilderd en op de zon zijn gesitueerd, zijn extra gevoelig voor slijtage van het verfsysteem. Dat komt, doordat donkere kleuren veel meer warmte uit het zonlicht opnemen, dan lichte kleuren. De door zonnige dagen optredende hoge oppervlaktetemperaturen en de afkoeling ’s nachts, veroorzaken spanningen op de verflagen, waardoor de verf versneld afbreekt. Het verfsysteem verliest zo zijn beschermende werking, wat de indringing van vocht bevordert. Behalve op de verflaag kan de zon ook van directe invloed zijn op de kozijnverbindingen.
Een openstaande verbinding (dus de naden tussen bijv. twee kozijnonderdelen) dat is funest. Tijdig herstellen is een absolute voorwaarde. Naast de beschermende verflaag speelt ook het beglazingssysteem (met kit of rubbers) een rol. De kit (dit noemen we natte beglazing) of het rubber (droge beglazing), moet de naad tussen het glas en houtwerk blijvend afsluiten, zodat er geen vocht achter of onder het glas kan komen.
De kwaliteit van uitgevoerd onderhoud is bepalend voor de levensduur.
Slecht of te laat uitgevoerd onderhoudsschilderwerk en beglazingskitwerk brengt altijd meerwerk met zich mee, waardoor het schilderwerk duurder uit zal gaan komen.
Schoonhouden van het schilderwerk?
Neem bij het ramen wassen of laat dat doen door uw glazenwasser, altijd het houtwerk mee; gebruik geen schuur- of schoonmaakmiddelen of chloor, maar “normale milde” reinigingsmiddelen. Dit verlengd namelijk de duurzaamheid van het houtwerk.
Let op binnen schilderwerk als u huis enkele beglazing heeft?
Bij enkele beglazing, komt regelmatig condensvorming voor aan de binnenkant van het glas. Dit ontstaat door warme lucht van binnen, die beslaat op de koude beglazing (glas). Condenswater loopt dan langs de ruit naar beneden en raakt dan het hout. Als dit hout niet goed in het schilderwerk zit of de kitnaad is “lek”, dan loopt het condenswater zo in het droge hout. Hierdoor kunnen problemen als houtrot en het vroeg loslaten van pas geschilderd buitenschilderwerk optreden!
Houtrot
Houtrot ontstaat meestal op onderdorpels en hoekverbindingen en is herkenbaar aan de roestbruine kleur en de zachte structuur. De oorzaak van houtrot is de aantasting van het hout door de groei van schimmels door langdurige vochtigheid.
Oorzaken
Houtrot is het gevolg van schimmelgroei. Onder bepaalde omstandigheden zullen deze groeien en het hout aantasten. Onderstaande factoren dienen aanwezig te zijn voor het ontstaan schimmels en houtrot als gevolg daarvan:
• Een houtvochtgehalte van meer dan 20% gedurende langere tijd.
• Een temperatuur van hoger dan 18 graden Celsius.
• Voldoende lucht, schimmels die houtrot veroorzaken hebben zuurstof nodig.
• Een voedingsbodem, hout in dit geval.
Een te hoog vochtigheidsgehalte is vaak een gevolg van foute detaillering en slechte bescherming van het hout.
Een aantal zaken die de kans op houtrot aanzienlijk vergroten zijn;
• Openstaande verbindingen, waardoor inwatering ontstaat door capillaire naden.
• Een ongeschikt verfsysteem en/of slechte toestand van het schilderwerk.
• Constructiefouten
• Inwatering via ondeugdelijke beglazing.
• Onbehandelde kopse kanten
Bij een opdracht !
Neem ik eerst contact met u op, om de werkzaamheden te komen beoordelen en het geheel in te meten. Waar ik vooral op let is; de hoedanigheid van de verflagen en de verbindingen van het materiaal. Het kan voorkomen dat er “houtrot” wordt geconstateerd. Dit is gemakkelijk te repareren, mits deze niet te groot is !
Als het deel te groot is, kan er deelvervanging plaatsvinden door een goede timmerman.
Ook luisteren wij goed, welke wensen u specifiek aan de opdracht heeft, zodat u achteraf nooit voor verrassingen komt te staan.
Als we alles doorgesproken hebben, maken wij een op maat gemaakte offerte, die u netjes op een later tijdstip in een persoonlijk gesprek nogmaals uitgelegd krijgt.
Vooraf aan de werkzaamheden, wordt er zorg besteed aan de werkomgeving door spullen af te dekken, aan de kant de zetten of te verwijderen als deze bevestigd zijn.